Studenten - Stagebureau Sint Maarten | Curaçao

Bengt Belksma

Alleen maar zonneschijn en een chronisch vakantiegevoel! 

In een dikke regenjas trotseer ik het gure herfstweer naar de Albert Heijn. Het oer Nederlandse pokkeweer lijkt ook invloed te hebben op de mensen in en rond de winkel. De caissière groet me amper en ook de verregende verkoper van de daklozenkrant lijkt er geen zin in te hebben vandaag. Nederland maakt zich massaal op voor de jaarlijkse herfst-winterdepressie. Het zijn deze momenten dat ik, sterker nog dan anders, met heel mijn hart verlang naar het paradijselijke Sint Maarten. Terugkijkend op mijn drieëntwintig jaar tellende leventje is mijn stageperiode op Sint Maarten, onbetwist de meest avontuurlijke, mooie en leerzame tot dusver geweest.

Het Caribische eiland is nog kleiner dan Texel maar telt toch rond de vijfenzeventigduizend inwoners. En ik was er één van. Wat heb ik ontzettend genoten van dit snoeprei.. Ik bedoel zware afstudeertraject. Je duikt van de ene verbazing in de andere al vanaf het moment dat je met het vliegtuig land op de super korte landingsbaan die vlak over het strand raust.

Ik weet nog goed hoe ik ge-jatlagged mijn aller eerste keer het strand bij Karakter-beach opliep en een duik maakte in het kristalheldere water. Beter. Dan. Dit. Wordt. Het. Gewoon. Echt. Niet. Bleef zich herhalen in mijn hoofd. En hoewel de ansichtkaart-waardige omgeving inderdaad moeilijk te overtreffen was, werd het Sint Maarten avontuur wonderbaarlijk genoeg juist alleen maar beter. Want hoewel de parelwitte stranden, tropische dieren, riant geschonken cocktails en gemoedelijke mensen in de loop van tijd beginnen te wennen, veranderen de eerst nog onbekende huisgenoten in de loop van je stage tot vrienden voor het leven. Tuurlijk is het af en toe ook gewoon keihard werken aan je stage en zal je je vrienden thuis soms missen, maar het fijne is, dat je een villa vol jonge, en net als jou enthousiaste avonturiers hebt, die hetzelfde meemaken en op hen kan je altijd terugvallen. Ieder moment buiten stage, is het alsof je gezamenlijk met hen op vakantie bent. Vrijdag wordt je groepsapp overspoelt met plannen voor het weekend. Wat zal het worden? Duiken met haaien, surfen, hiken, of toch feesten en vervolgens lekker uitbrakken op een van de vele stranden. Het eten is gemakkelijk wennen, omdat alles wat lekker is in Nederland, tegen een kleine meerprijs gewoon word ingevlogen. Alhoewel, dat beetje dat je extra betaald aan boodschappen, verdiend een ervaren student wel weer terug op de vooroorlogse alcoholprijzen (een liter rum kost er nog geen vijf piek). Het uitgaan is er fantastisch, vaste prik is vrijdagavond tezamen met jong, oud, local of toerist heerlijk genieten in de buitenlucht bij de Soggy Dollarbar. Maar ook doordeweeks is er vertier, zoals de dinsdag salsadans-avondjes bij La bamba, en woensdag gratis(!) drinken voor de vrouwen bij de Ladies night in nachtclub Tantra. Dit is nog maar een schrijntje van de vele barretjes, beachbars, casino’s en restaurants wat het eiland aan nachtleven te bieden heeft. En als ik dan sporadisch een moment van heimwee had, verdween dit met de gedachte aan mijn klasgenoten die hun stage invulling gaven als veredelde bedrijfspoedels met suffe kantoorfuncties in het karige, koude, regelzuchtige Nederland. We zijn een paar maand verder na het einde van mijn stage. Zonder jas loop ik fluitend naar de Albert Heijn. Het is achtentwintig graden, tropische vogels fluiten en onderweg zijn de mensen vriendelijk. De Caribbean maakt zich op voor weer een prachtige dag, een dag met opnieuw alleen maar zonneschijn en een chronisch vakantiegevoel.