Studenten - Stagebureau Sint Maarten | Curaçao

Sharina Kiesebrink

'Sint Maarten, the friendly island Het is alweer vier jaar geleden' 

Sint Maarten, the friendly island Het is alweer vier jaar geleden dat ik helemaal alleen het vliegtuig instapte om het grootste avontuur van mijn leven te beginnen. Stage lopen aan de andere kant van de wereld, dat ging ik doen. In de afgelopen vier jaar is er ontzettend veel gebeurd, maar die bewuste dag, samen met de fantastische zes maanden op Sint Maarten, zal ik nooit vergeten.

Van januari 2014 tot en met juni 2014 verbleef ik op het prachtige Sint Maarten. Naast genieten van dit eiland en de lieve mensen om mij heen, liep ik stage bij een van de grootste distributeurs op het eiland wat betreft consumentenmiddelen. Zij leveren van wc-rollen tot aan Snickers aan (mini)supermarkten, hotels, restaurants, strandtentjes en eigenlijk aan iedereen die maar iets verkoopt op het eiland. Ik werkte hier als marketing en sales stagiaire. Op een van mijn eerste stagedagen mocht ik meelopen met een salesman. Ik heb toen letterlijk het héle eiland gezien op één dag. Hij scheurde namelijk het hele eiland over met zijn autootje, gelukkig wel met airco, om al die goederen netjes in winkels te leggen. Toen ik was ingewerkt en alle functies binnen het bedrijf had leren kennen, ja helaas moest ik ook vakken vullen, begon het echte werk.

'Ik mocht helemaal alleen, met mijn eigen “team”, een nieuw product lanceren op Sint Maarten.'

 

Ik ging in de eerste periode tijdens mijn stage samen met de manager een nieuw vruchtendrankje op de markt brengen. We liepen samen het hele proces door van inkopen tot proeven, campagnes bedenken, klanten benaderen, personeel op de hoogte brengen, verkopen en leveren. Hij heeft me hierbij alle tips en trics laten zien die je kon gebruiken op het eiland. Na ongeveer drie maanden werd ik op kantoor geroepen en werd het hoog tijd voor mijn eigen product! Ik mocht helemaal alleen, met mijn eigen “team”, een nieuw product lanceren op Sint Maarten. Hoe ik dat deed? Dat mocht ik helemaal zelf weten. Een klein beetje overdonderd, maar met een enorm toffe uitdaging voor de boeg ging ik aan de slag. Al doende ontdekte ik dat ik het ontzettend leuk vond om een product op de markt te zetten en alles wat hierbij kwam kijken. Zo genoot ik ervan om mijn eigen team te hebben en hier de leiding over te mogen hebben, campagnes te bedenken en uit te voeren, maar vooral om te zien dat al het harde werk zijn vruchten begon af te werpen. Het product werd verkocht op Sint Maarten en ik kon “mijn eigen” smoothie op het strand drinken! Mijn missie was geslaagd, het product had zijn plek gevonden op Sint Maarten.

In de tussentijd woonde ik op Sint Maarten in het prachtige huis “Casa Cayhill” (het Stagehuis). We mochten ons de eerste bewoners noemen van deze prachtige villa. Met veertien fantastische huisgenoten hebben we samen prachtige tijden beleefd. Avondenlang konden we van elkaar genieten in de club, op het strand, op feestjes en nog veel meer. Het voelde als familie, een nieuw thuis.

'We ontwikkelden een product wat kinderen leert om een eigen website te bouwen'                                                                                                

Maar helaas komt aan ieder avontuur een eind, zo ook aan mijn avontuur. Met een hele hoop ervaring, een gebruind lichaam, en een verliefd gevoel vertrok ik in de zomer van 2014 weer naar huis. Hier begon de volgende fase in mijn leven. Na het volgen van een minor in Rotterdam begon het afstuderen aan mijn opleiding Communication & Multimedia Design. Samen met een vriendin ging ik aan de slag om “iets” te ontwikkelen rondom techniek en kinderen. We wilden onze passies voor design en techniek samenbrengen in dit project. Zo gezegd, zo gedaan. We ontwikkelden een product wat kinderen leert om een eigen website te bouwen met de programmeertalen HTML en CSS. Met ons prototype gingen we de klas in, net zolang totdat het goed werkte. De Code Qube werd uiteindelijk zo goed ontvangen in de klas dat er werd gevraagd of we na ons afstuderen nog een keer terug konden komen. Dat is natuurlijk het grootste compliment wat je kan krijgen over je eigen product. Dat heeft ons dan ook doen besluiten om na ons afstuderen ons eigen bedrijf te starten. Het was nooit de intentie, maar we vonden het fantastisch om ons eigen product verder te ontwikkelen en zelf de touwtjes in handen te hebben. Op 24 november 2015 zijn we dan ook naar de KvK gestapt om de Code Qube officieel als bedrijf in te schrijven. We gingen parttime de Code Qube door ontwikkelen en daarnaast in dienst bij een werkgever. Op deze manier konden we veel leren in ons eigen werkveld en een netwerk opbouwen. Vandaag de dag zijn we al twee jaar trots eigenaresse van Code Qube en is er ontzettend veel gebeurd. Zo zijn we genomineerd voor Sprout 25 onder de 25, is er een item aan ons gewijd op TV bij EenVandaag en Omroep Brabant, staan we in de VIVA400 en staan we in de top 100 meest invloedrijke vrouwen van Nederland van Opzij. Daarnaast hebben we de Code Qube natuurlijk ook doorontwikkeld en hebben we sinds november 2017 de Code Qube Light gelanceerd. Ben je ondertussen ook nieuwsgierig geworden naar de Code Qube? Neem gerust eens een kijkje op www.codeqube.nl. En oh ja, dat verliefde gevoel waar ik vier jaar geleden mee naar huis ging, dat zit nu naast me op de bank. Mijn ‘buurman’ op Sint Maarten in Casa Cayhill is nu mijn vriend met wie ik op 2 januari 2018 de sleutel van ons eerste huis in ontvangst mag nemen. Je kan dus wel zeggen dat Sint Maarten mijn leven heeft veranderd. Zo heb ik er een nieuwe familie bij (Casa Cayhill), een enorm lieve vriend en mijn passie voor ondernemen!