stage curacao finance

Stage buitenland: dit moet je weten over je verzekeringen

Ga je voor een langere periode naar het buitenland? Bijvoorbeeld voor een stage of een tijdelijke baan? Goed om te weten dat dit vooral invloed heeft op je zorgverzekering. Klik hier je wordt teruggebeld en ontvangt meer informatie van European Insurance. 

Langer of korter dan een jaar op reis?

Independer zet de belangrijkste aandachtspunten voor je zorgverzekering op een rijtje.

Of je je Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden, hangt vooral af van hoe lang je op reis bent. Ga je maximaal een jaar naar het buitenland? Dan ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering te houden. Je blijft hier dus ook premie voor betalen. Ga je langer dan een jaar op reis? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekering beëindigen. Vervolgens moet je een zorgverzekering aanvragen in het land waar je naartoe gaat.

Werken in het buitenland

Wanneer je gaat werken in het buitenland, zijn de regels weer anders. Als je naar een verdragsland vertrekt, komt je Nederlandse zorgverzekering direct te vervallen. Je moet je namelijk verzekeren in het land waar je je inkomen ontvangt. Ga je werken in een niet-verdragsland voor minder dan drie maanden? Dan blijft je Nederlandse zorgverzekering wel gewoon doorlopen. Bij langer dan drie maanden wordt je zorgverzekering hier beëindigd en moet je een verzekering afsluiten in het land waar je werkt. Op de website van het CAK vind je een overzicht van de verdragslanden.

Betaalde stage

Ga je een betaalde stage volgen? Informeer dan bij de Sociale Verzekeringsbank welke regels er gelden. Een stagevergoeding wordt in sommige gevallen niet als betaald werk gezien, waardoor je je Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden. Als het wel als betaald werk wordt gezien, moet je je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. In alle gevallen is het slim om voorafgaand even contact op te nemen met je zorgverzekeraar en de Sociale Verzekeringsbank. Zij kunnen het best beoordelen wat voor invloed je reis heeft op je zorgverzekering.

Andere belangrijke verzekeringen

  • Reis- en annuleringsverzekering: Sluit een goede reisverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor bijvoorbeeld schade aan of diefstal van je bagage. Een annuleringsverzekering kan van pas komen als je de reis onverwachts moet annuleren, of als je eerder naar huis moet dan gepland.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Een aansprakelijkheidsverzekering die je in Nederland afsluit, geldt vaak ook in het buitenland. Vraag dit van tevoren wel even na bij je verzekeraar. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan andermans eigendommen.
  • Rechtsbijstandverzekering: In het buitenland kun je ook een conflict krijgen over een aankoop in een winkel, met de verhuurder van je appartement of rondom een verkeersongeval. Met een rechtsbijstandverzekering kun je juridische hulp krijgen om het conflict op te lossen. Het verschilt wel per verzekeraar welke conflicten er wel en niet onder de dekking vallen.